Ons onderwijs
Ons onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen
Het Klaverblad ziet het als haar opdracht en uitdaging om hoogbegaafde kinderen te begeleiden en samen hun rugzak te vullen met vaardigheden en kennis, die zij kunnen inzetten op hun weg naar zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. We vinden aandacht voor de executieve functies en het ontwikkelen van een groeimindset belangrijk. Door doelgericht te werken en het bieden van passende leerstof die aansluit bij de ontwikkelingsfase en het niveau van het kind, worden en blijven kinderen gemotiveerd om te leren. Dit gaat altijd gepaard met vallen en opstaan. Zo ontwikkelen zij vaardigheden die ze nodig hebben om te ‘leren leren’. Daarnaast biedt de verkorte tijd voor de basisvakken meer ruimte voor Deep Level Learning en lessen van vakleerkrachten zoals Chinees en schaken.
Basisvakken
Vanaf groep 3 tot en met groep 8 wordt er door middel van verschillende methodes verkort gewerkt aan de basisvakken. Door middel van een dagelijks takenblok komen de basisvakken rekenen, schrijven en spelling aan bod. Het aanbieden van nieuwe stof doen we door middel van een verkorte instructie. Voor rekenen doen we dit in kleine niveaugroepen vanuit eigen leerlijnen. Voor spelling kan dit ook in klassikale instructies. De (nieuwe) basisstof wordt aangevuld met extra materialen zoals Rekentijger, Denken over taal en Denken in getallen.
Lezen, burgerschap, Engels en Frysk staan apart op het programma maar worden waar mogelijk ook gekoppeld aan het Deep Level Learning thema. Voor burgerschap en sociaal emotionele ontwikkeling gebruiken wij ook de methode Kwink.
Gym, Chinees, schaken, STEAM
Op het Klaverblad worden verschillende vakspecialisten ingezet voor het geven van de lessen gym, Chinees en schaken. Deze enthousiaste vakleerkrachten verzorgen passende lessen waarbij het leren van vaardigheden centraal staat.
Daarnaast werken wij vanaf groep 1 aan diverse (digitale) vaardigheden door middel van STEAM. In de onderbouw wordt de basis gelegd van het computational thinking door middel van programmeerlessen en het werken met de Beebots en Dash-robot. In de bovenbouw volgen de groepen een creatief programma met o.a. Lego WeDo, Microbits, greenscreens en Scratch.
Deep Level Learning
Om onze leerlingen uit te dagen, te motiveren en hen betrokken te houden, werken we met de aanpak van Deep Level Learning (Sonia van Enter). Elk schooljaar heeft vijf periodes (van vakantie tot vakantie) en dus vijf thema’s. Doelen voor wereldoriëntatie, kunstzinnige oriëntatie, filosofie, digitale geletterdheid en taal/begrijpend lezen combineren we binnen een thema tot een rijk project. In totaal zijn er twaalf verschillende Deep Level Learning thema’s die we doorlopen in een cyclus van drie jaar.
Dit schooljaar (2024-2025) worden onderstaande thema’s aangeboden:
- Werk, Geld en Handel
- Beeldende Kunst
- Vrij thema (te kiezen door de groep zelf)
- Een wereld vol leven
- Reizen